Йозеф Адольф Ланг – виставка про життя і творчість митця

Науково-дослідницька виставка про життя і творчість Йозефа Адольфа Ланга відкрилася 10 грудня в Чернівецькому обласному художньому музеї.
Lang_27
Відвідувачі виставки побачили репродукції творів монументального мистецтва, графіки, дизайну, живопису, реставрації і дізналися про деякі факти з біографії митця. Матеріали виставки підготувала мистецтвознавець, член Національної Спілки художників України Тетяна Дугаєва.
Куратор виставки – Марія Ільків, завідувач науково-експозиційного відділу образотворчого мистецтва Чернівецького обласного художнього музею.
Lang_02
Йозеф Адольф Ланг /Лянг, Josef Adolf Lang/(1873-1936)- австрійсько-німецький живописець і графік, працював у галузі монументального мистецтва. Він народився і помер у Відні.
lang_37.jpg
Lang_42
Lang_36
Lang_41
Lang_16
Lang_17
В газеті «Версії» в грудні 2019-го надрукована стаття Тетяни Дугаєвої «Сецесійне сяйво Чернівців: Відомий і невідомий Йозеф Адольф Ланг». Там читаємо:
«Винятково ошатна сецесійна будівля Художнього музею є особливою прикрасою Чернівців. Щоразу милує око віддавна знайома нам алегорична композиція на її фасаді, яка, за задумом зодчего Г.Ґесснера, була найкращим вирішенням для архітектурного компромісу між історизмом і модерном. Цей твір особливої емоційної сили незримо просвітлює настрій. Навіть мимохідь милуєшся урочистим і вишуканим виглядом зображених постатей. Граціозна жінка в білому уособлює Буковину. Її святкове сяйво задає всій композиції піднесений тон процвітання і тріумфу: білосніжне вбрання усипане золотими зірками і декороване гербом буковинського краю. В руці величної красуні букова гілочка.»


Lang_18
«Майоліку за оригінальним ескізом австрійсько-німецького художника Йозефа Адольфа Ланга виготовили на керамічній мануфактурі Жолнаї в угорському місті Печ (1900). Понад 70 років, як не стало митця, але це не зупиняє інтересу до його творчості.
Що ж нині знаємо ми про автора, який прикрасив наше місто майолікою, що стала справжньою візиткою Чернівців?», – розповідає далі Тетяна Дугаєва.
Lang_07
Вітражі
Lang_06
Lang_04
Lang_05
Стінописи
Lang_19
Lang_20
Lang_21
Lang_22
«Йозеф Адольф Ланг отримував важливі замовлення на стінописи в новозбудованих універмагах та банках. Відомо щонайменше про 3 такі його роботи, на жаль, жодна з них не збереглася. На щастя, існує чорно-біла фотографія стінописного твору Й. А. Ланга в універмазі Тіца, збудованого на зразок розкішного палацу (1909). 1943-го його було вщент зруновано бомбардуванням.»
Lang_10
Книжкові ілюстрації, журнальна графіка, плакати, прикладна графіка, живопис, парадні портрети…
Lang_14
Lang_30
Lang_15
Lang_03
Lang_26
Lang_32



«Низка історичних портретів предків шляхетного роду роботи Й. А. Ланга переконує, що в портретному жанрі манера митця проявилася по-новому. Він майстерно писав парадні портрети, пройшовши академічний вишкіл у відомого портретиста Г. Габермана в Академії мистецтв в Мюнхені. Історичні портрети роботи Ланга мають класичний репрезентативний вигляд: з гармонійно утвореною гамою кольорів, бездоганним малюнком, ретельно прописаними деталями, точним відтворенням фактури тканин, металу, мережива, перлів тощо. Автор майстерно підкреслював героїчні характери моделей та їхню авторитетність.»








Коли поверталися з виставки, ще раз підняли очі  на чудовий твір Йозефа Адольфа Ланга на фасаді Художнього музею…
Нажаль, за наших часів споруда зазнає руйнівні дії з боку орендаторів при потуранні місцевої влади. Не дотримується і порушується закон про охорону культурної спадщини… І Боги з фасаду дивляться з певним сумом і докором на нас…

Ілюстрація з книги Сергія Осачука і Тетяни Дугаєвої “Чернівці. Czernowitz”. Художній альбом.


Дякуємо Тетяні Дугаєвій за можливість познайомитися з творчістю німецько-австрійського живописця і графіка Йозефа Адольфа Ланга.

©Тетяна Спориніна,
фото автора і SergyiS

1 thoughts on “Йозеф Адольф Ланг – виставка про життя і творчість митця

Залишити коментар