Обласний фестиваль науки і техніки «Технофест-2023»

1 червня у всьому світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. Свято засноване в Парижі в 1949 році з ініціативи Міжнародної демократичної федерації жінок, щоб звернути увагу на проблеми, які мають діти. На жаль, День захисту дітей 2023 в Україні проходить в умовах повномасштабної війни. Сотні тисяч дітей були змушені тимчасово виїхати з країни, десятки тисяч перечікують повітряні тривоги в укриттях, тисячі живуть в зоні бойових дій. З нагоди Міжнародного дня захисту дітей 1 червня 2023-го у Чернівцях відбувся Фестиваль науки і техніки «Технофест – 2023»  біля Чернівецького краєзнавчого музею. У ньому взяли участь Чернівецький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді, Чернівецький центр юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка, Чернівецький політехнічний фаховий коледж і багато дівчаток і хлопчиків, їх батьків, перехожих, друзів-художників, які долучилися до Фестивалю.

На мінітрасі охочі долучалися до перегонів трасових автомоделей, які виготовлені гуртківцями Чернівецького ОЦНТТУМ, відбулися змагання автономних роботів-сумоїстів, збудованих на платформі Lego та робоавтомобілів, збудованих на платформі Arduino.

А проєкти мосту Патона та Дністровської ГАЕС, як розповіли організатори, об’єднав вихованців різних гуртків та різних вікових категорій. 

А як без літаків і космічних польотів. Треба завітати до стендів Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Cтуденти Чернівецького політехнічного фахового коледжу демонстрували дрони, сконструйовані власноруч .

Усі охочі мали нагоду не лише спостерігати за перебігом експериментів але і взяти участь у техноквесті і позмагатися за сувенір, який надрукував  3D принтер. Учні 9-В класу Чернівецького багатопрофільного ліцею №11 успішно з цим справилися.

І як все відбувалося: 10 завдань – 10 локацій… Вперед!

Важливо відродити інтерес молоді до техніки, технологій і природничих наук; сприяти вибору інженерних, технічних і природничих спеціальностей для отримання освіти; підвищити значимість і престиж інженерних спеціальностей, природничих наук і технік. Розумному суспільству необхідні технічні науки! Про це і про прекрасну вулицю Ольги Кобилянської ми переговорили із чернівецькими художниками і навіть взяли участь у квесті за книгою “Чернівці в деталях” авторства Антоніни Вишневської.

Наука – це круто! 1 червня – Міжнародний день захисту дітей! Нехай всі діти України та світу будуть щасливими, а Україні – мирного неба! Віримо в добро, чекаємо на перемогу!

©Тетяна Спориніна,
фото автора 

Залишити коментар