XX ювілейний фестиваль «Осінні барви Буковини 2023» тривав і у Вижниці…

11 жовтня у Мармуровій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулась церемонія відкриття ХХ Всеукраїнського фото- та кінофестивалю «Осінні барви Буковини 2023».

А від 12.10 до 14.10.2023 Фестиваль проходив у Вижниці.

12.11. 2023. Вижниця

Це майстер-класи, брифінги, обговорення конкурсних робіт членами журі і учасниками. Робота у творчих студіях і творчих майстернях. Перегляд фільму НАЙЦІКАВІША ЛЮДИНА В СВІТІ (short film). Режисер-постановник – Олександр Хоменко. Нагородження призерів І етапу Фестивалю.

Подарунки отримали не тільки учасники Фестивалю, але й члени журі.

13.10.2023. Вижниця

Трансфер: м. Вижниця – смт. Верховина. Музей музичних інструментів. Музей «Дідова аптека». Музей кінофільму «Олекса Довбуш». Хата-музей кінофільму «Тіні забутих предків». Робота творчих студій на пленері. Прийом робіт бліц-конкурсу Фестивалю.

Ранок 13.10.2020. Дощить…

Бо гори димлять, наче пісню співають, бо гори димлять, наче когось чекають…

Нас пригостили смачним, цілющим карпатським чаєм. «Краще шукати лікаря у природі, ніж завдавати клопоту медикам у лікарні!»

Про рецепти з плазунами було після…

Також нам розказали багато цікавих фактів про те, як нашим предкам вдавалося зберігати добре здоров’я без офіційної медицини.

«Дідова Аптека» поділитлася своїм досвідом, як збільшити ймовірність доброго здоров’я та довголіття. І погода навіть покращилася…

Є такий новий термін: знеліснення українських Карпат… На жаль, звернула увагу, що ліс у Карпатах страждає від вирубки. Це видно навіть і не з космосу.

Музей кінофільму «Олекса Довбуш»

Місцевий Робін Гуд, найвідоміший опришок у Карпатах – Олекса Довбуш.  Кінофільм кіностудії імені Олександра Довженка, який був знятий режисером Віктором Івановим у 1959 році саме у Верховині та сусідній Криворівні.

Трембіта – це найдовший музичний інструмент світу, занесена у Книгу рекордів, її довжина від 3 до 8 метрів. Термін виготовлення трембіти складає близько 2-х років. Вік дерева, з якої роблять трембіту, повинен бути 120-150 років. Гуцули кажуть, для виготовлення трембіти треба обрати хорошу смереку, бажано громовицю. Тобто дерево, в яке влучила блискавка.

«Ми в цих горах газди!», – Олекса Довбуш.

Мені пригадався 2014 рік, Київ, Майдан Незалежності. Мистецький  барбакан на Майдані.

Андрій ЄРМОЛЕНКО. НЕ СУМУЙТЕ, ПАНЕ-БРАТТЯ… Плакат. Видавництво «Люта справа». 2014

Не журіться, пане-браття, –
Ще повстане Прикарпаття!
Ой, попід гай зелененький
Ходить Довбуш молоденький.
..

Українська народна пісня

Хата-музей кінофільму «Тіні забутих предків»

І знову локація, яка пов’язана із кіноматографом за посиланням – УЧАСНИКИ ФЕСТИВАЛЮ ВІДВІДАЛИ І МУЗЕЙ КІНОФІЛЬМУ «ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ»… 

©Тетяна Спориніна,
фото автора

3 thoughts on “XX ювілейний фестиваль «Осінні барви Буковини 2023» тривав і у Вижниці…

Залишити коментар